La història de Cal Pauet és una història de més de 200 anys, en la que amos i hereus, cavallers i estudiosos, capellans, pastors i mossos, han tingut cura de la casa, conreant la terra amb el màxim respecte per l’entorn, cuidant del bestiar i intentant mantenir la saviesa tradicional del lloc. És una casa que ha perdurat en el temps, tot i la dificultat que suposa equilibrar l’estima per Cal Pauet i el poder-se guanyar bé la vida. Esperem que la mare natura ens segueixi oferint les condicions per fer que, els que han de venir, gaudeixin amb amor i saviesa d’aquest fantàstic llegat.
A Cal Pauet treballem com ho hem fet sempre , la nostra producció és de cicle tancat, això vol dir que tot el procés productiu, el conreu, la preparació del gra i les farines, el naixement, la cria, la reposició i l’engreix dels xais, el realitzem a la nostra finca, utilitzant únicament els nostres recursos. Conreem llavors de varietats antigues, sempre buscant un propòsit i un sentit al que fem, que va més enllà del merament econòmic que i forma part de la nostra manera d’entendre el món.
Oferim cereals, lleguminoses i d’altres llavors de varietats antigues, per a la alimentació humana, la del bestiar i l’adob de la terra. Molem també farines amb el nostre molí de pedra, i en el nostre obrador, preparem i especejem la carn dels nostres xais de raça ripollesa, que cada setmana repartim per diferents punt del país.
El nostre gra
Cultivem des de fa generacions diferents tipus de cereals antics, també lleguminoses, i d’altres llavors. Fem la neteja del gra amb el nostre propi sistema de cribatge, i amb els diferents tipus de sedassos, aconseguim el gran net, llest per moldre, sembrar, consumir o preparar les nostres barreges pel bestiar
El nostre moli
Les rodes del nostre molí són de pedra de lava, corindons i diamant. Gràcies a la lenta rotació de les rodes, la farina s'escalfa només mínimament, fins i tot durant la posada en marxa d'un servei prolongat. És Ideal per a ús continu. Està construït amb pi massís tractat i fumat (del Japó i Canadà).
Ramat i carn ecològica
Tenim un ramat de 600 ovelles de raça Ripollesa, que pasturen cada dia, i la seva alimentació ecològica complementaria produïda a la mateixa finca, fa que gaudeixin d'un bon estat de salut. La qualitat de la carn de xai organolèpticament és òptima, gràcies a la diferència en el maneig i l'alimentació del ramat de Cal Pauet.
Un dels trets característics en l'alimentació del nostres xais, és que no utilitzem el blat de moro com a ingredient a la seva dieta, el greix que proporciona el blat de moro és flonjo i d'un blanc trencat, i el més important és porós, cosa que fa que traspassin les olors de la llana i de l'ambient a la carn de l'animal, i això es nota i molt, en el gust i en l'aroma de la carn.
Som ramaders ecològics convençuts, no donem cap medicament al nostre ramat, fem tractaments naturals i homeopàtics, els hi donem minerals perquè els xais creixin forts i amb bona salut, i sobre tot ens preocupem pel benestar animal del nostre ramat.
L’alimentació la basem en farratges del nostres camps i barreges de gra de casa nostra, en una proporció de 60/40, no donem cap tipus de pinso, encara que sigui ecològic.